Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejvíce obětí (z pohledu celkového počtu obyvatel) mělo Polsko, které ztratilo 17 % svého předválečného obyvatelstva, přes šest milionů lidí. Na druhé místo se dostala Jugoslávie s přibližně 10,9 %, což představuje 1,7 - 2 miliony lidí. Třetí je SSSR s 10,4 %, to je 20 milionů, ale nejnovější údaje uvádějí až 26 milionů, z toho 18 milionů civilního obyvatelstva. Britové přišli o 388 tisíc lidí, což představovalo 0,8 % obyvatel, Američané o 407 tisíc (0,4 % obyvatel)Němců zahynulo sedm milionů, tedy 9,5 % obyvatel.

2 0
možnosti

J18i84r91i 78T96i56c93h60y

29. 9. 2018 16:26

Ja bych s vami souhlasil, ale nejak jste to pokazil tim ...vedlo ke ztrate 350000 lidi. Vite, kolik Polaku zahynulo ve valce, prestoze se branili?

0 0
možnosti

myslím,že se to nedá srovnávat. Drastické ztráty Poláků byly spíše zaviněny koncentračními tábory než přímo na bojišti. Byť se mi to číslo nějak nezdá

0 2
možnosti

máte tady krásné téma,ale stejně se tady diskutuje o něčem jiném, takže moje poznámka o tom co myslím o úloze Sovětského svazu v té době zapadne přesně kam celou dobu stejně směřujete.

Sovětský svaz v té době neměl pořádnou výzbroj, odbočka proč by udělal smlouvu s Německém o neútočení,a protože armáda prošla čistkami, tak nebyli kloudní velitelé, opět odbočka, což se ukázalo jak armáda ustupovala před údery německé armády a měla spoustu zajatých vojáků. Byla to pouze fraška, divadýlko.

Ostatně jak nás Moskva měla ráda, se ukázalo v květnu 1945, pokud by USA postupoval do hloubky našeho území, bylo by dřív po válce, nikoliv až Rusové dorazili do Prahy. Mezi tou dobou kdy USA vstoupili do Plzně a Rusové do Prahy, německá armáda dal zabíjela naše občany ve velkém

3 2
možnosti

Smlouva Molotov-Ribbentrop byla podepsána jako sovětská reakce na odmítnutí jednání o vzájemné bezpečnosti se strany Fr a VB po Mnichovské dohodě pro získání času (přezbrojování a transformace armády). A moc kloudných velitelů nebylo ani před čistkami ...

5 1
možnosti

Nečasova mise

15. 9. 1938, ve stejný den, kdy se britský ministerský předseda Neville Chamberlain schází s Hitlerem v Obersalzbergu, pověřuje prezident Beneš ministra sociálních věci Jaromíra Nečase tajným posláním[22] s osmibodovým plánem pro francouzského ministerského předsedu. V plánu šlo o odstoupení 4000-6000 km² a přesídlení 1,5 až 2 milionů německých obyvatel z vnitrozemí. V instrukci Beneš zdůrazňuje Nečasovi: „Nikdy nepřipustit, aby se mohlo říci, že plán pochází z Čech” dále (1) Neříci, že to pochází ode mne, (2) neříci to Osuskému a žádat, aby s ním o tom nebylo mluveno, (3) tyto papíry zničit.“

V rozporu s obecným povědomím většiny českých občanů se v Mnichově dne 29. září nejednalo o tom, jestli má Československo Německu sporná území podstoupit nebo ne. Souhlas československé Hodžovy vlády ze dne 21. září byl považován za konečné rozhodnutí státní moci. Konference se věnovala jen a pouze prováděcím podmínkám předání území Sudet Československem Německu a ničím jiným.

4 1
možnosti

I toto je jedna z variant, ale bohužel není 100% doložená ....

1 0
možnosti

P23e70t25r 74L16a71n38g80e67r

29. 9. 2018 12:19

Ne, není to tak jednoznačné, jak tvrdíte. Měl byste se oprostit od černobílého komunistického pohledu z předsamatové doby.

2 0
možnosti

Hned se musím podívat, zda se soudruh podobně vyjádřil proti bagatelizaci srpnové okupace roku 1968, které se dopustili někteří jeho spolustraníci...

3 0
možnosti
Foto

A hlavně byste se měl podívat, zda soudruh nezlehčil drtivé dopady kulturní invaze Československa do SSSR v létě 1967 (Gott, Vlach atd.), jak o tom psalo Svobodné slovo. Ke cti Waldemaru Matuškovi slouží, že se hodil marod.

2 0
možnosti
Foto

Sami Češi dali svým postojem k německým menšinám Hitlerovi do ruky argument k připojení Sudet. Západní velmoci, které dali na naléhání především T.G.M a daly souhlas k utvoření ČSR už za pár let toho litovaly, když viděly, co se v Československu děje. (Velké dějiny zemí Koruny české) Viděno v těchto souvislostech potom Mnichovská dohoda zas takovou zradou není.

3 5
možnosti
Foto

Tak jsme se akorád dozvěděli, že všichni Němci nebyli stejní a že také trpěli

1 1
možnosti

Možná máte taváryšč mnoho práce s předvolební kampaní vaší nedobré strany, ale veřejnoprávní média(vaším slovníkem mainstream) se tomuto tématu věnují již několik dní...

4 1
možnosti
Foto

Ne, nikdo nikoho nezradil, Francie měla s námi toliko smlouvu o konzultacích, jejíž plnění bylo navíc vázáno na souhlas GB, čeští Němci po krvavém potlačení demonstrací se nemohli nikdy cítit být Čechoslováky. Navíc jsme ve vztahu k postavení německé menšin přijali v sangermanských smlouvách přijali určité závazky, které jsme dle zpráv britského velvyslanectví neplnili.

Stejně tak bylo možné napadnout vztah mezi Čechy a Slováky.

Jakmile nějaký stát vznikne dle práva na sebeurčení, nesmí toto právo upřít někomu jinému. Ani Eskymákům.

3 5
možnosti

Garanční smlouva Francie s Československem z 16. října 1925

Článek 1. Pro případ, že by Československu nebo Francii vzniklo příkoří porušení závazků sjednaných téhož dne mezi nimi a Německem k udržení všeobecného míru,16 zavazují se Francie a Československo navzájem, jednajíce podle článku 16 Paktu Společnosti Národů,17 že si poskytnou bezodkladně pomoc a podporu, kdyby toto porušení bylo doprovázeno ozbrojeným zásahem, který by nebyl vyvolán.;-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1290x
Člověk s levicovým smýšlením, který chce měnit věci k lepšímu.

Lídr KSČM na Vyškovsku a asistent poslance.

 

Seznam rubrik