Je normální přát smrt? Aneb s čím se smířit nemohu!

13. 09. 2020 14:17:48
Ne, není třeba pana Pavla Novotného, starostu pražské městské části Řeporyje, představovat. Spíše si klást otázku, jak vůbec mohli voliči takového člověka zvolit?

To už jsme opravdu tak klesli, tedy část českého národa, že nevadí nejen vulgarity – ty by se ještě mohly přejít – ale ani obsah oněch vulgarit? Dříve se říkávalo o takových lidech, jako je pan Novotný, že »mluví jako dlaždič«. Omlouvám se dlaždičům, ale stará česká »lidová tvořivost« jim přiřkla expresivnost jazyka. U starosty Novotného, muže, jenž se rozhodl namísto péče o obyvatele Řeporyjí se věnovat mezinárodní politice, je tomu jinak. Předvádí se, chce získat hlasy těch nejpravicovějších voličů, kteří by byli schopni jít za ním, jako kdysi polofašisté za Stříbrným. Tentokrát však nejde jen o jeho vnitropolitické perlení. Sdělil totiž národu, že: »V zájmu České republiky je, aby Babiš prostě zmizel, umřel a aby Zeman taky umřel a odešel do věčných lovišť a abych já byl poslanec.«

A pak doplnil, že pokud jde o kritiku ze strany Číny návštěvy předsedy Senátu Vystrčila, tak pokud by on byl prezidentem, tak by čínskou nótu probral s generálem(?). To vtělil dokonce do dopisu, který poslal do Číny. Jeho obsah prestižní magazín Foreign Policy dokonce označil jako »dokument týdne«.

Pan řeporyjský starosta dokonce zalitoval, že Vystrčil právě jeho nevzal s sebou na Tchaj-wan. Je to jistě škoda, protože každý král, a předseda Senátu si na takového krále zahrál, potřebuje mít u nohou svého šaška. Teprve pak by se skutečně naplnila jeho mise.

Po přečtení myšlenek Pavla Novotného jsem si musel dát několik otázek. Začnu jeho posledním nápadem, oním povoláním generála. Novotný ovšem neřekl, kterého, podle všeho měl na mysli náčelníka generálního štábu. Co by mu však náš novodobý Gajda řekl? Aby uvedl armádu do pohotovosti a okamžitě se s ní vrhl na Peking? Anebo dobyl třeba Šanghaj, Kanton anebo třeba jen Port Artur a potopil zdejší čínské lodě?

Pak jsou tu slova směrovaná na prezidenta Zemana a premiéra Babiše. Prý by měli umřít, což je »v zájmu České republiky«. Víte, každý nýmand mluví vždy i za druhé. Cítí se jako vůdce stáda. Tak je tomu i v případě Pavla Novotného. Jenže on není »vůdcem stáda«. Odmysleme se od »odvážlivosti« toho, co řekl. Za národ se obyčejně skrývají ti, co málo umí, co jinak by nemohli vstoupit v pozornost druhých. Jeho slova jsou však na pokraji trestnosti. Chápu, že nikdo ho před soud nepostaví, ani nevytlačí z cesty. Stal by se hrdinou pro nové »stříbrňáky« a jak známo, za nimi zbyla cesta i s mrtvými a raněnými po jejich »politických akcích« z třicátých let.

Je hrůza pomyslet, že jsou mezi námi lidé, kteří veřejně hlásají přání, aby někdo, v tomto případě prezident a premiér, zemřeli. A jak daleko je od této výzvy k tomu, aby nějaký nový Oswald (údajný vrah Johna Kennedyho) nebo Šoupal (vrah ministra financí Rašína) uposlechli takové výzvy? Je málo fanatiků a bláznů v naší společnosti?

Toho všeho si musí být vědoma i Občanská demokratická strana. Proč nedokáže odsoudit vyřčená nenávistná slova? Proč na jejím kongresu část delegátů dokonce pro kandidaturu Novotného na funkci »zvedla hlas«? Kam se dostala »demokratická« ODS za vedení pana profesora Fialy? Neměli bychom se ovšem divit, když právě pan předseda na jedné straně srší antikomunismem, a na druhé podává, obrazně řečeno, ruku tzv. sudetským Němcům. Proč tedy? Protože se jí to hodí. Protože tak podchytí ty nejnacionálnější a nejnedemokratičtější skupiny obyvatel a dostane jejich hlasy.

Přesto všechno se ovšem divím tomu, že občané v pražských Řeporyjích mohli za svého starostu zvolit člověka, který by měl být poslán do blázince anebo za urážky a vlastně vybízení k trestným činům před soud. A nikdo mě nepřesvědčí, že slova o smrti našich dvou vysokých představitelů nejsou trestným činem nebo alespoň činem, který je za hranicemi lidské slušnosti. Nechci totiž věřit, že osobní urážky a morbidní denunciace jsou znakem demokracie.

Autor: Filip Zachariaš | neděle 13.9.2020 14:17 | karma článku: 39.64 | přečteno: 1374x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 36.61 | Přečteno: 776 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.32 | Přečteno: 319 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.06 | Přečteno: 3086 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1290

Člověk s levicovým smýšlením, který chce měnit věci k lepšímu.

Lídr KSČM na Vyškovsku a asistent poslance.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...