Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

S tím, kdy se používá průměr (malý rozptyl) nemáte pravdu. Prostě proto, že myslíte Holzmannovsky (tím myslím figuru, ne herce).

   Průměr totiž popisuje jev   h r o m a d n ý .  Vůbec ho nezajímá jedinec. Tak byl vymyšlen dávno před užvaněností novinářů a kecáním politiků.  Průměr "pouze"  umožňuje srovnat různě velké skupiny (např. platy v Albánii - 3,2 mil. obyv., v ČR - 10,5 mil. obyv. a Polsku - téměř 40 miliónů). V žádném případě však neporovnává albánského Flamura  s českým Pepíkem či Frantou a polským Alexanderem.

   Přitom průměr (čehokoliv) více než k porovnání skupin dnes slouží k sledování a analýze vývoje ukazatele.

   A ještě maličkost: Ve všech (elektronických) sděleních o vývoji průměrné mzdy jsem současně četl o reálném poklesu. Jen vy jste to zřejmě přehlédl.

0 0
možnosti
VH

PS: Vidíte, vidíte. Tak dlouho brojíte proti matematice, až jste úplně mimo mísu (při neznalosti vlastností průměru i ve vašich oborech, ač to netušíte.

   Ostatně zde jdete ve šlépějích obdobně vybaveného jedince v roce 1998 stínového ministra PSV, který byl prvním člověkem, kterého jsem slyšel vyslovit podiv nad nesymetričností mezd (velmi logické, jak by měl sociolog vědět). Bohužel - novináři (charakterizovaní Zemanem) a prolhaní politici se toho nesmyslu chytili.

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1290x
Člověk s levicovým smýšlením, který chce měnit věci k lepšímu.

Lídr KSČM na Vyškovsku a asistent poslance.

 

Seznam rubrik